Nyomtatás Az oldal nyomtatása Nagyranőtt teknősök nyugdíjas Otthona

Teknős örökbefogadás

 

Trachemys scripta elegans

Egy esős, késő őszi, hűvös, napon történt. A szakadó esőben az ereszcsatorna lefolyóit ellenőríztem, amikor az egyik alatt meglapulva egy vörösfülű ékszerteknőcre bukkantam. Sáros és piszkos volt, de egészségesnek látszott. A szeme tiszta volt, a pácélja kemény. A korát a méretéből 10-15 évesre becsültem. Nemrégiben ereszthették el az erdőben, vagy a patak mellett a valaha jobb sorban élő állatot. Bevittem a házba, betettük a kádba, de enni már nem evett, késő ősz volt, a teki már ilyenkor nem eszik. A család elhatározta, hogy vigyáz rá, kisfiam javaslatára a Bekera nevet kapta. A telet avarban betakarva a vízaknában töltötte. Májusban átmenetileg egy használaton kívüli régi nagy vaskádba került, aminek a szélére egy napozót építettem, ahova ki tudott mászni magába szívni a nap éltető melegét.

Egy-két évtizede a gyerekek körében népszerű volt ékszerteknőcöt tartani. A néhány cm-es apró 'ékszerek' az évtizedek alatt termetes jószágokká cseperedtek, kisgztdáik kamasszá, felnőtté váltak. A nagyranőtt teki ellátása egyre több gondot okozott: kinőtte az akváriumot, a víze gyorsan bebüdösödött, és az ellátása friss ételekkel is nehezült. Sokan döntöttek úgy, megszabadulnak a hajdani kis kedvenctől:

A tekiotthon képe

STOP

a teknős kínzásának!

A legbrutálisabb tett a teki egyszerű meggyilkolása volt. Lehúzták a wc-be, bedobták az emésztőbe. Mások humánusabb megoldást választottak, szabadon engedték a tekijüket, nem számolva azzal, hogy az itthon nem őshonos teki alkalmazkodhat a helyi viszonyokhoz, és idegenként a hazai halfajok pusztítója, az őshonos mocsári teknős életterében annak konkurense, riválisa. Megjelentek tehát a nagyranőtt ékszerek a Feneketlen tónál, Lágymányoson, az állatkerti tóban, Zuglóban, vagy éppen az erdőben, ahogy azt fentebb elmeséltem. 

Van jobb

MEGOLDÁS:

 

Bekera elfoglalja új otthonát

a

teknősök nyugdíjas Otthona

teknős örökbefogadás

Ékszerteknőcök a Feneketlen tónál

 

Ha hasonló gondjaid vannak, és szeretnéd teknőcödet a jövőben is biztos helyen tudni, akkor tedd a következőket:

- írj erre a címre: intezet@opmi.hu

- ne felejtsd el az e-mail címedet feltüntetni!

- levélben megbeszéljük, hogyan jusson el a teknősöd az otthonba, ahol élete végéig a földi Paradicsomban érezheti magát.

 

Várjuk, befogadjuk!

Itt jó helye lesz, és a Te lelkiismereted is nyugodt lehet!